Kwas foliowy jest organicznym związkiem chemicznym, syntezowanym w ludzkim organizmie dzięki pracy bakterii jelitowych – składa się na niego cała grupa pochodnych pteryny. Jest on potrzebny ludzkiemu organizmowi – szczególnie istotne jest utrzymywanie jego poziomu w ciąży. Kwas foliowy nazywany jest witaminą B9, folianem, folacyną lub witaminą M. Naturalnie kwas foliowy występuje w tkankach zwierzęcych i roślinnych. Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których utworzone jest ludzkie DNA. Kwas foliowy reguluje zatem funkcjonowanie wszystkich komórek, działa krwiotwórczo i zapobiega anemii. Wpływa on także na mózg i układ nerwowy, sprawiając, że mamy dobre samopoczucie, usprawnia również układ pokarmowy. Reguluje prace wielu organów, takich jak wątroba, żołądek i jelita. Kwas foliowy chroni ponadto organizm przed powstawaniem nowotworów (w tym w szczególności raka macicy).